Oferta usług analitycznych, ekspertyz oraz doradztwo technologiczne dla przemysłu spirytusowego:

Zakład Biotechnologii UKW oferuje usługi analityczne, ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne dla przemysłu spirytusowego:

  • usługi analityczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury badawczej tj.:
    • ogólna analiza spirytusu metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
    • oznaczanie mocy spirytusu metodą areometryczną oraz piknometryczną (metoda odwoławcza) zgodnie z PN-A-79529-4:2005
    • określenie efektywności działania enzymów amylolitycznych wykorzystanych do hydrolizy skrobi w trakcie procesu zacierania na podstawie stężenia wybranych węglowodanów oznaczanych metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
    • oznaczenie wydajności etanolu z surowców skrobiowych metodą fermentacyjną
    • oznaczenie wilgotności surowca metodą wagosuszarkową
    • ogólna charakterystyka przebiegu procesu fermentacji alkoholowej prowadzonego dla wybranego surowca skrobiowego oraz dowolnego ekstraktu początkowego zacieru w warunkach technologii BUS (bezciśnieniowego uwalniania skrobi). Analiza obejmuję: przeprowadzenie procesu zacierania z wykorzystaniem wybranych typów preparatów enzymatycznych, przeprowadzenie procesu fermentacji w bioreaktorze o pojemności roboczej zbiornika na poziomie 5,5 litra umożliwiającym ścisłe kontrolowanie parametrów fermentacji, oznaczenie stężeń wybranych węglowodanów oraz etanolu w kolejnych godzinach fermentacji metodą HPLC oraz ogólną analizę otrzymanego spirytusu metodą GC
  • doradztwo technologiczne w zakresie:
    • optymalizacji procesu technologicznego uwzględniającej oszczędność nośników energii, maksymalizację wykorzystania surowca i produktywność kadzi fermentacyjnych w gorzelni
    • proekologicznych metod zagospodarowania wywaru gorzelniczego
    • opracowywania zaleceń technologicznych dla gorzelni w tym obejmujących ocenę oraz wdrażanie do praktyki nowych preparatów enzymatycznych i ich kompozycji, nowych szczepów drożdży gorzelniczych
    • technologii przerobu nietypowych surowców gorzelniczych (ocena składu i przydatności do przerobu, szacunkowa opłacalność przerobu)
    • przechodzenia z energochłonnej technologii klasycznej na metodę bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS)

 

Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Zakład Biotechnologii,
Księcia Józefa Poniatowskiego 12, 85-671 Bydgoszcz, tel. 52 32 59 218

 

Uniwersytet Kazimierza Wielkiego
Centrum Transferu Technologii i Innowacji
ul. Ogińskiego 16, I piętro, pokoje 103-106
tel. 52 34 19 137