Oferta usług analitycznych, ekspertyz oraz doradztwo technologiczne dla przemysłu browarniczego
Zakład Biotechnologii UKW oferuje usługi analityczne, ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne dla przemysłu browarniczego:
- oznaczenia stopnia scukrzenia słodu w trakcie procesu warzenia metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczenia stężenia etanolu w piwie metodą wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczenia stężenia lotnych produktów ubocznych fermentacji metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
- oznaczenia ekstraktu pozornego oraz rzeczywistego piwa metodą areometryczną i refraktometryczną
- przeprowadzenia testu forsowania piwa metodą Hartonga
- oznaczenia kwasowości ogólnej piwa metodą miareczkowania wizualnego lub potencjometrycznego (metoda odwoławcza)
- oznaczenia stężenia wolnego azotu aminowego (FAN) oraz białka w piwie metodą spektrofotometryczną
- oznaczenia stężenia polifenoli w piwie metodą spektrofotometryczną
- oznaczenia zawartości substancji redukujących w piwie metodą spektrofotometryczną
- oznaczenia VDK (dwu ketonów m.in. diacetylu) w piwie metodą Carlsberga
- oznaczenia podstawowych parametrów jakościowych wody technologicznej
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Zakład Biotechnologii,
Księcia Józefa Poniatowskiego 12, 85-671 Bydgoszcz, tel. 52 32 59 218