Centrum Transferu Technologii i Innowacji

INNOWACJE W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM – PANEL EKSPERTÓW

Niespełna dwa tygodnie dzielą nas od drugiego Panelowego Spotkania Ekspertów, które dla bydgoskich przedsiębiorców i naukowców przygotował Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J. i J. Śniadeckich oraz Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, w ramach realizacji projektu Inkubator Innowacyjności +.

17 października budynek Biblioteki UKW w Bydgoszczy, przy ul. Szymanowskiego,
w godzinach od 12:00 – 15:00 zamieni się w regionalne forum dotyczące innowacji w sektorze rolno-spożywczym. Podczas spotkania uczestnicy liczyć mogą na ciekawą prelekcję dotyczącą podatkowych i finansowych aspektów „Ustawy o innowacyjności”, czyli na jakie ulgi liczyć może przedsiębiorca w ramach współpracy w obszarze B+R.

Najważniejszym punktem będzie jednak dyskusja panelowa z udziałem naukowców oraz praktyków, podczas której rozgorzeje debata nad innowacyjnością w kontekście wyzwania konkurencji i szans na sukces współpracy nauki i biznesu. W panelu udział wezmą:

  • prof. dr hab. inż. Jacek Długosz – Dziekan Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP,
  • dr hab. inż. Grzegorz Kłosowski, prof. nadzw. UKW – Dziekan Wydziału Nauk Przyrodniczych UKW,
  • Hanna Łowicka – Dyrektor Związku Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy,
  • Lidia Lewandowska – Zastępca Dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie,
  • Krzysztof Wojciechowski – Członek Zarządu firmy Martin Braun sp. z o.o. (dawniej: Grados sp. z o.o.)

Podczas spotkania przedstawione zostaną również założenia konkursu dla naukowców na granty przedwdrożeniowe, co z pewnością będzie szczególnie interesującym elementem spotkania dla przedstawicieli nauki.

Następnie Organizatorzy zapraszają do udziału w sesji warsztatów z kreowania współpracy  partnerstw innowacyjnych nauka-biznes w grupach:

  • rolnicza produkcja podstawowa,
  • przetwórstwo spożywcze,
  • maszyny i urządzenia dla produkcji i przetwarzania żywności,
  • marketing produktów żywnościowych.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Chęć udziału prosimy zgłaszać poprzez formularz: goo.gl  lub bezpośrednio na adres mailowy: innowacje@ukw.edu.pl, podając imię i nazwisko, stanowisko, numer telefonu, nazwę jednostki naukowej lub firmy oraz preferowaną tematykę warsztatów.

Serdecznie zapraszamy!

<Oficjalne zaproszenie ze szczegółową agendą spotkania -> plik do pobrania>

***

Spotkania Panelowe Ekspertów są organizowane w ramach projektu pn. "Inkubator Innowacyjności +" - programu realizowanego w ramach działania pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4). Projekt realizują: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy (Lider utworzonego Konsorcjum) oraz Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

"Inkubator Innowacyjności+" to projekt finansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego i przeznaczony dla podmiotów działających na rzecz nauki. Celem projektu jest promocja osiągnięć naukowych, zwiększenie ich wpływu na rozwój innowacyjności oraz wzmocnienia współpracy między środowiskiem naukowym a otoczeniem gospodarczym. Ostatecznymi beneficjentami projektu są innowatorzy bydgoskich uczelni wyższych (pracownicy, doktoranci, studenci), którzy pracują nad rozwiązaniami mogącymi znaleźć zastosowanie w gospodarce.